Thursday, April 28, 2005

Babakale

Superevariders Gezi Rehberi






Babakale

SÜREEn az bir gece konaklamalı.
GEZİ TİPİB
YOLBabakale’ye ulaşım için çeşitli alternatifler mümkün, en sade ve kolay olanı (ve de manzara – yol keyfi açısından tercih edilecek olanı) Bandırma feribotu’nu kullanmak, Biga, Çan, Ezine, Ayvacık üzerinden Assos’da sahile inip batı’ya dönmek. Babakale ayrımı Gürpınar’a gelmeden hemen önce. Toplam 242 km. Ezine’den Assos yönüne değil de Geyikli iskelesi tarafına dönülürse, yol biraz daha dar ve virajlıdır ama manzara olarak da daha keyifli hale gelir. Bu durumda, mutlaka Gürpınar’dan bir önceki köyde durup peynir almak gerekir. Alternatif (ya da dönüş için) Çanakkale üzerinden Trakya kat edilebilir (350 km). İzmirden yol 302km’dir.
YER Babakale Anadolu’nun en batı ucu. Tarihi bir kale, bir de deniz feneri var. Ana geçim kaynağı ise (eğer ava çıkmaya üşenmezlerse..!) balıkçılık. (Aşağı, limana inildiğinde bir balıkçı kahvesi – nefis Türk kahvesi yapar, “geyiği” ünlüdür – görülür. Her sabah saat 5 – 6 gibi balıkçılar orada toplanır, çaylar söylenir, sohbet koyulaşır, herkes “biri balığa çıksa da ben de ardından gitsem” diye birbirinin gözüne bakar ama kimse kımıldamaz. Öğlene doğru herkes evine dağılır.) Aslında Babakale’ye gidiş amacı (ya da tadını katan kişi diyelim) Şevki’dir. Kendi ağaçlarından elde ettiği max. 0.5 diziyemlik zeytinyağı ile yaptığı fasulye, börülce, pilaki, dolma vb. zeytinyağlılar, yöreye özgü mezeler, kar gibi patlıcan salatası eşliğinde mükemmel balıklar... Yol konusunda herhangi bir problem olmamakla birlikte, Babakale’de kalacak yerlerin sınırlı olması gitmeden önce rezervasyonu zorunlu kıldığı için “B” tipi gezi olarak kodlanmıştır.
ÖNERİLEN
ZAMAN
Doğal olarak balık mevsimi, özellikle Eylül ve Ekim ayları tercih edilmeli. Kasım – Aralık gibi güzel bir hava yakalanırsa da tadına doyulmaz bir yol olur. Her tür 2 – 3 günlük bayram tatillerinde uzak durulması gerekir, zaten küçük ve imkanları kısıtlı olan kasaba bir anda doluverir.
FORUM KONULARIKazdağları yolunda....

0 Comments:

Post a Comment

<< Home